Câștigăm cazul dumneavoastră sau nu ne plătiți nimic!
DespagubiriDespagubiriDespagubiri
7 zile din 7
contact@despagubiri.eu
Vaslui, România
DespagubiriDespagubiriDespagubiri

Despăgubiri malpraxis

  • Home
  • Despăgubiri malpraxis

Ce este malpraxisul medical?

Termen provenit din latină: malus = „rău” și greacă: praxis = „practică”

Malpraxisul reprezintă − în România, eroarea profesională săvârșită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical și a furnizorului de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice.
Abaterea medicală apare atunci când un medic sau un alt furnizor de servicii medicale nu respectă standardele sau procedura medicală. Au fost luate măsuri greșite sau acțiuni complet eronate, rezultatul fiind rănirea sau decesul pacientului.
 
Dacă dumneavoastră sau un membru al familiei dvs. ați fost rănit din cauza asistenței medicale neglijentă, un avocat de la Despăgubiri.eu va evalua cazul.

De foarte multe ori, pacienții din România nu știu care le sunt drepturile atunci când se află într-o unitate medicală, ce informații trebuie să obțină sau ce documente trebuie să primească sau să semneze și când. În plus, uneori se întâmplă ca o intervenție chirurgicală sau un tratanent să nu meargă cum trebuie, iar pacienții care au neșansa de a le experimenta personal nu știu ce e de făcut în cazul unui malpraxis sau cum să-și aleagă un avocat pentru soluționarea cu succes a situației.

Cazuri de malpraxis se întâmplă în toate sistemele medicale din lume, inclusiv în România. Potrivit statisticilor, în țara noastră, numai în anul 2016 au fost trimiși în fața judecătorilor, pentru malpraxis, peste 135 de medici, cei mai mulți activând în chirurgie, obstetrică și ginecologie sau cardiologie, se arată într-un comunicat primit de la Bordianu&Asociații.

Când vine vorba de proceduri medicale și chiar investigații mai complexe, medicul trebuie să-i explice pacientului, într-un limbaj simplu și înainte de inițierea procedurilor, ce înseamnă respectiva procedură, diagnosticul pus, care este natura și scopul tratamentului, care sunt riscurile și ce se poate întâmpla dacă nu se aplică niciun tratament.

Tot cadrele medicale sunt obligate să obțină înainte de efectuarea procedurii medicale acordul pacientului. Acordul se obține numai în scris și este specific pentru procedura sau intervenția ce urmează a fi făcută.

Cum se identifică un caz de malpraxis?

Legislația în vigoare stabilește că medicul răspunde civil pentru orice prejudiciu cauzat din neglijență, imprudență sau cunoștințe medicale insuficiente. Tot el răspunde pentru prejudiciile ce derivă din nerespectarea cerințelor privind confidențialitatea, obţinerea consimţământului informat şi obligativitatea acordării asistenţei medicale, precum şi în cazul depăşirii limitelor competenței.

În cazul unei reclamații de malpraxis, pretențiile părților reprezintă un element important și acestea trebuie identificate corect și complet. De multe ori, pretențiile părților nu sunt bine cunoscute sau bine exprimate. De aceea, în cele mai multe cazuri este nevoie de intervenția unui avocat, care poate ajuta părțile să înțeleagă mai bine situația existentă și să recomande eventuale soluții”. - Dragoș Niculescu, redactor avocat.net.

Care sunt demersurile atunci când sunteți victima unui caz de malpraxis?

Sunt 3 tipuri de răspundere ce i se pot adresa personalului medical cu privire la fapta de malpraxis.

  • Răspunderea civilă – prin care veți putea să solicitați daune de natură morală sau materială;
  • Răspunderea disciplinară - prin care personalul medical poate fi exclus din profesie și să i se interzică să mai practice medicina;
  • Răspunderea penală - prin care și în cadrul căreia se pot solicita si daune materiale sau morale în cadrul procesului penal.
Cum vă putem ajuta?
  • Asistență juridică la negocierile cu asiguratorii,  în vederea obținerii unor despăgubiri ca urmare a prejudiciului suferit.
  • Asistență juridică în dosarul penal și civil in vederea recuperării prejudiciilor cauzate de neglijența personalului medical
  • Contraexpertiză medico-legală
Temei legal

Dispoziţiile art. 2226 noul cod civil ; art. 663 şi art. 658 din Legea nr. 95/2006.

Important

Asiguratorii vor încerca întotdeauna să reducă la minimum efectele cauzate de un malpraxis medical.