Abaterea medicală apare atunci când un medic sau un alt furnizor de servicii medicale nu respectă standardele sau procedura medicală. Au fost luate măsuri greșite sau acțiuni complet eronate, rezultatul fiind rănirea sau decesul pacientului.
Dacă dumneavoastră sau un membru al familiei dvs. ați fost rănit din cauza asistenței medicale neglijentă, un avocat de la Despăgubiri.eu va evalua cazul.
„De foarte multe ori, pacienții din România nu știu care le sunt drepturile atunci când se află într-o unitate medicală, ce informații trebuie să obțină sau ce documente trebuie să primească sau să semneze și când. În plus, uneori se întâmplă ca o intervenție chirurgicală sau un tratanent să nu meargă cum trebuie, iar pacienții care au neșansa de a le experimenta personal nu știu ce e de făcut în cazul unui malpraxis sau cum să-și aleagă un avocat pentru soluționarea cu succes a situației.
Cazuri de malpraxis se întâmplă în toate sistemele medicale din lume, inclusiv în România. Potrivit statisticilor, în țara noastră, numai în anul 2016 au fost trimiși în fața judecătorilor, pentru malpraxis, peste 135 de medici, cei mai mulți activând în chirurgie, obstetrică și ginecologie sau cardiologie, se arată într-un comunicat primit de la Bordianu&Asociații.
Când vine vorba de proceduri medicale și chiar investigații mai complexe, medicul trebuie să-i explice pacientului, într-un limbaj simplu și înainte de inițierea procedurilor, ce înseamnă respectiva procedură, diagnosticul pus, care este natura și scopul tratamentului, care sunt riscurile și ce se poate întâmpla dacă nu se aplică niciun tratament.
Tot cadrele medicale sunt obligate să obțină înainte de efectuarea procedurii medicale acordul pacientului. Acordul se obține numai în scris și este specific pentru procedura sau intervenția ce urmează a fi făcută.